Deprecated: Required parameter $timestamp follows optional parameter $format in /customers/b/a/5/n-schaal.be/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-stats-manager-pro/includes/wsm_functions.php on line 224 Airbrush – n-schaal.be Spring naar inhoud

Airbrush

Ik ben bijna klaar met het leggen van de sporen voor mijn grote baan, dus is het tijd om na te denken over de scenery. Ik heb al enkele gebouwen gekocht, waaronder de fabriek Woods Furniture Co.

Woods Furniture Co. van Woodland Scenics

Bij deze kit moet alles nog geschilderd worden. De dakplaten zijn wit, de muren rood-bruin en al de rest zilverkleurig. Ik vond het dus tijd om eens een airbrush kit aan te schaffen.

Al snel kwam ik enkele zaken tegen waarmee je rekening moet houden.

Compressor

Er zijn heel wat starter kits op de markt, waaronder enkele toestellen met spuitbussen voor de perslucht. Dit is ten sterkste afgeraden omdat je geen constante druk hebt, de flessen leeg zijn wanneer je ze juist nodig hebt, en dit na verloop van tijd veel duurder uitkomt dan een compressor.

Bij de keuze van de compressor zijn er ook wat zaken waarmee je rekening moet houden.

Lawaai: Een compressor maakt al gauw wat lawaai. Sommige toestellen, vooral deze uit de doe-het-zelf zaken, maken heel veel lawaai. De toestellen die gemaakt zijn voor modelbouw, maken meestal heel wat minder lawaai. Het is echter aangeraden om hierop te letten bij de aankoop. Er zijn ook fluisterstille toestellen te verkrijgen. Deze zijn natuurlijk dubbel zo duur.

Drukvat: Een drukvat is geen must, maar het garandeert wel een constantere druk dan de toestellen zonder drukvat. Om een mooi egaal effect te krijgen, is het beter dat de druk constant is.

Waterafscheider: Meestal zit dit er standaard bij, zo niet moet je dit nog apart aanschaffen. Je wil immers niet dat er water in je verf terecht komt waardoor je vlekken en/of kleurverschil krijgt.

Drukregelaar: Een drukregelaar regelt de druk, zoals de naam laat uitschijnen. Dit kan belangrijk zijn om het gewenste resultaat te bekomen.

Na het type compressor gekozen te hebben, kijken we even naar het airbrush pistool. Hier bestaan ook verschillende soorten in.

Single-action: (external mix) Een single action pistool kan je vergelijken met een spuitbus. Je drukt de knop in en er komt verf uit, maar je hebt geen controle over hoeveel verf eruit komt; dit kan je enkel regelen door aan de voorkant van de spuitkop te draaien.

Dual-action of double-action: (internal mix) In tegenstelling tot een single-action pistool, kan je bij een dual-action pistool wel regelen hoeveel verf er uit het pistool komt. Je bedient de lucht door de knop in te drukken, en door de knop naar je toe te bewegen, regel je de hoeveelheid verf die er door komt. Hierdoor kan je veel realistischer werken.

Siphon feed en Gravity feed: Bij Siphon feed pistolen hangt het reservoir (meestal een flacon die je er af kan schroeven) onderaan het pistool, en zal de verf opgezogen worden bij het spuiten. Bij gravity feed zit het reservoir bovenaan het pistool, en vloeit als het ware in het pistool. Voor grote opervlakken heeft en siphon feed pistool het voordeel dat het reservoir groter is, en dat je ziet hoeveel verf er nog in het pistool zit. Je kan meestal ook de reservoirs er afhalen en een deksel opzetten.

Na wat zoekwerk op het internet, kwam ik al snel terug uit bij mijn vertrouwde winkel niet ver van huis, waar ze de Airbrush Set Fengda FD-186K op stock hadden. Op het internet was deze kit wat goedkoper te vinden, maar de goede service die ik steeds bij mijn vertrouwde winkel krijg, is het iets hogere bedrag waard.

Airbrush Set Fengda FD-186K

Ik kreeg al meteen wat gouden tips mee, waar ik zelf niet zou aan gedacht hebben.

  • Zet een emmer lauw water bij je wanneer je het toestel gebruikt. Na het gebruik, open je het deksel van het verf reservoir, leg je het toestel in het water, en laat je het een tijdje spuiten. Dit gaat heel wat schelen in kuiswerk. Nadien haal je het toestel uit elkaar en reinig je het grondig.
  • Bij het niet gebruiken van het toestel, zet je de naald wat achteruit. Het temperatuurverschil laat de materialen uitzetten en krimpen, waardoor de druk op de naald er voor kan zorgen dat deze krom komt te staan. Dit zorgt voor slecht spuitresultaat.
  • Je moet het toestel niet volledig reinigen bij verwisselen van kleur. Je kan gewoon het reservoir proper maken, het nieuwe kleur erin doen, en spuiten totdat je geen restanten van het oude kleur meer ziet.
  • Reinig de te spuiten oppervlakken steeds met alcohol die je in de apotheek kan vinden. Dit zorgt ervoor dat vuil en eventuele vetvlekken van vingers gereinigd wordt. Vetvlekken zorgen ervoor dat de verf los komt.
  • Leer het toestel kennen door te oefenen op tekenpapier. Op tekenpapier kan je snel zien of je te veel verf, of net te weinig verf gebruikt, en kan je zien hoe egaal je werk is.