Deprecated: Required parameter $timestamp follows optional parameter $format in /customers/b/a/5/n-schaal.be/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-stats-manager-pro/includes/wsm_functions.php on line 224 Baanonderhoud – n-schaal.be Spring naar inhoud

Baanonderhoud

Om de goede (blijvende) werking van jouw locjes te garanderen, is het cruciaal dat je jouw baan goed onderhoud. Vuil en stof op de baan zorgen niet alleen voor slecht contact, maar het komt ook tussen tandwielen en in motortjes te zitten, waardoor jouw trein gaat haperen en uiteindelijk het laat afweten.

Hoe de baan onderhouden?

Het is van belang de baan stofvrij te maken, en de sporen proper te houden. Indien je een baan hebt waar alle sporen vlot toegankelijk zijn, kan je de
sporen kuisen met de hand , en de baan stofvrij maken met een stofzuiger.

Voor dit laatste bestaan 2 manieren: droog kuisen of nat kuisen.

Droog kuisen gebeurt met een railgom of reinigingsvilt. Nat kuisen gebeurt met wasbenzine of reinigingsolie.

Echter, veel banen hebben tunnels, bergen, klimspiralen, ... Hier kan je moeilijk met de hand de baan kuisen. Ook zijn sommige banen veel te groot om deze met de hand te reinigen. Hiervoor bestaan verschillende wagons op de markt.


Reinigingswagons met vilt/gom

Door deze wagons mee te laten lopen op jouw baan, is jouw baan steeds proper. Hardnekkige vlekken verwijderen door bijvoorbeeld een lange inactiviteit op de baan, gaat minder goed lukken met dit soort wagons.

Sommige wagons, zoals deze van Minitrix, kan je onopvallend tussen je goederenwagons hangen. 

Minitrix reinigingswagon met reinigingsvilt

Andere merken kiezen er dan weer voor om duidelijk aan te geven dat het om een reinigingswagon gaat...

Duidelijk een Roco reinigingswagen

NOCH kwam met een goedkope oplossing op de markt om van eender welke wagon een reinigingswagon te maken. Je klikt een reinigingsviltje aan een as van de wagon. Deze worden verkocht voor ongeveer 8€ per 5 stuks.

NOCH reinigingsblokjes

Er zijn ook reinigingswagens die reinigen met een roterende beweging.

Fleishmann reinigingswagon, viltjes roteren d.m.v. een riempje

Reinigingswagens met vloeistof

Er bestaan ook wagons waar je vloeistof in kan gieten die de viltjes vochtig maakt en zo de sporen beter poetst. 

Multifunctionele wagons met stofzuiger

Sommige merken hebben multifunctionele wagons in hun gamma die zowel de railoppervlakken proper maakt als de baan stofvrij maakt door middel van een stofzuiger. Dit lijkt de meest praktische oplossing voor banen met veel tunnels en klimspiralen.

Tomix reinigingswagon met stofzuiger

Het vuil komt in een opvangbakje terecht en de sporen worden gereinigd met reinigingsvloeistof en viltschijfjes.

Schuurpapier

Dit is een absolute afrader! De rails worden inderdaad proper, maar er worden micro krassen in de sporen gemaakt waar vuil zich veel sneller gaat op vastzetten en de rails dus sneller terug vuil worden. 

Keuze genoeg

Zoals je ziet, er zijn mogelijkheden genoeg om je baan stofvrij en rails proper te houden. Dit zorgt ervoor dat je treintjes mooi vlot blijven rijden en verlengt gegarandeerd de levensduur!