Deprecated: Required parameter $timestamp follows optional parameter $format in /customers/b/a/5/n-schaal.be/httpd.www/wp-content/plugins/wordpress-stats-manager-pro/includes/wsm_functions.php on line 224 Blog – n-schaal.be Spring naar inhoud

Blog

We hebben besloten om een forum toe te voegen aan onze website. Dit om bezoekers de kans te geven hun ervaringen, creaties en problemen te delen met anderen. Klik op Forum in het menu bovenaan om het forum te bezoeken.

Veel plezier!

Even een update over de website.

Het onderhoud van de website heeft een tijdje stilgelegen, alsook de bouw van de baan. Dit allemaal - zoals sommigen onder jullie al gelezen hebben - omdat ik verhuisd ben. De verhuis is er sneller aangekomen dan voorzien, waardoor het minibaantje "Stirling Hart" in de frigo gekomen is, en de bouw van de grote baan terug gestart is. "Stirling Hart" gaat echter verder als een salontafel baantje. Meer nieuws later daarover.

De grote baan is na veel meten en passen ook van start gegaan. Het baanplan is er, en het onderstel staat er reeds. Ook hierover later meer info.

De agenda van beurzen en expo's was ook aan een grote update toe. Voor sommige grote beurzen is in 2020 nog geen datum bekend, ik probeer dit te volgen en voeg deze zo snel mogelijk toe. Ik zal ook zo veel mogelijk beurzen uit Nederland toevoegen, omdat er toch wat Nederlanders de website bezoeken.

Veel plezier!

Zondag 13 januari ging ik naar de Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk Nederland. Het is de eerste beurs die ik in Nederland doe sinds ik herbegonnen ben met de hobby, en het zal zeker niet de laatste zijn. In tegenstelling tot de beurzen in België, waren er enorm veel N-spoor baantjes en heel veel N-schaal materiaal te koop, zowel nieuw als 2e hands. Wat ook opviel was hoe vriendelijk de mensen er zijn, zowel de standhouders als de bezoekers. Op Belgische beurzen erger ik er mij steeds aan dat mensen constant tegen je aan botsen. Ondanks het grote publiek was dit hier het geval niet.

Enkele sfeerfoto's van de N-schaal baantjes:

Door de update naar php 7.2 op onze webhosting waren er wat problemen met de website. Dit was vooral in de back-end, dus jullie hadden er waarschijnlijk geen last van. Het admin panel had last van een white screen of death, waardoor ik niets meer kon posten of aanpassen. Tegen dat ik eruit was dat het aan de update van php door de hosting was, was ik al een dag verder... Door tijdelijk te downgraden naar de oude php versie en de plugin die de white screen veroorzaakte uit te schakelen, was het probleem opgelost. Hopen dat alles nu stabiel blijft!

Het is belangrijk om je sporen proper te houden, maar een trein met vuile wielen gaat ook slecht rijden op een propere baan. Dus het is even belangrijk om de wielen proper te houden/maken. De ene loc is gevoeliger voor vuil dan de andere, dus ga niet denken als er één loc slecht rijdt en de andere goed, dat er een probleem is met de loc. Kijk eerst eens naar de wielen.

We hebben 3 manieren getest om de wielen proper te maken:

  • Manueel met een railgum
  • Met de TT4560 van Woodland scenics
  • Met de Minitrix 66623 Reinigingsborstel voor locwielen

Railgum

De eerste manier was met een railgum. Dit werkt natuurlijk prima, al is het heel vervelend om de wielen rond te doen draaien. Manueel krijg je er namelijk geen beweging in, dus moet je de trein telkens op het spoor zetten en de wielen een heel klein stukje laten draaien. Dit is een tijdrovend werkje...

Roco Railgum
Roco Railgum

Tidy Track Roto Wheel Cleaner

De tweede manier was met de Tidy Track Roto Wheel Cleaner TT4560 van Woodland Scenics. Ik kocht deze nieuw op een beurs op een stand van Woodland Scenics zelf, voor ongeveer 20€. Het toestel kan aan een voeding aangesloten worden, of men kan het naast de sporen zetten en de klemmen op de sporen vast zetten, of men kan het toestel gewoon over de sporen zetten. Om één of andere reden lukt het maar niet om de wielen van mijn locs hiermee proper te krijgen. Het lijkt erop dat de er iets te veel afstand zit tussen de twee witte reinigingsvilten. Zelfs na de loc 5 minuten te laten draaien op dit toestel, reed hij nog steeds schokkerig over mijn sporen op lage snelheid.

Tidy Track Roto Wheel Cleaner TT4560 voor N-schaal
Tidy Track Roto Wheel Cleaner TT4560 voor N-schaal

Minitrix Reinigingsborstel voor locwielen

De derde manier en ook de manier waarop ik het beste resultaat kreeg: De Minitrix 66623 Reinigingsborstel voor locwielen schaal N en schaal Z. Na de loc hier 15 seconden opgezet te hebben, reed deze vloeiend over de sporen bij zeer lage snelheid. Het toestel kan enkel op de sporen gezet worden om de loc te voeden. Deze is natuurlijk heel wat kleiner dan het toestel van Tidy Track, dus grote locs moet je in twee keren reinigen. Ik kocht deze bij n-spoorstore.nl voor iets minder dan 20€. De vraag is natuurlijk of de stalen borsteltjes de wielen uiteindelijk niet te veel beschadigen waardoor ze sneller vuil opnemen...

Minitrix 66623 Reinigingsborstel voor locwielen schaal N en schaal Z
Minitrix 66623 Reinigingsborstel voor locwielen

Zoals de titel het zegt, ik ga herbeginnen met de baanbouw. Alles dus terug afbreken en van nul herbeginnen. De reden hiervoor is omdat we mogelijk binnen een jaartje gaan verhuizen. In de nieuwe woonst zal de huidige baan moeilijk passen. Het is dus te gek om verder te doen. Alles kan nu nog gemakkelijk afgebroken worden zonder enige schade.

Het herbeginnen laat mij ook direct enkele foutjes oplossen die ik gemaakt heb bij mijn huidige baan. Zo heb ik geen geluidsisolerend materiaal onder de rails gelegd, wat op sommige plaatsen voor veel geluid zorgt. Ook heb ik Peco sporen met Minitrix sporen gemixt. In principe is dat geen probleem, doch als een recht Peco spoor na een Minitrix bocht komt, durft de trein minimaal te springen. Aan hoge snelheid durft hier al iets te ontsporen.

Het zal een minibaantje worden op een basis van 120x60cm.

Ik ben dus nog vollop aan het brainstormen over een baanplan. Het resultaat zal in een volgend bericht komen.

Laat het afbreken maar beginnen...

Gisteren op bezoek geweest bij Modelspoor 2018 in Hangaar 27 te Edegem. De naam van de expo doet denken aan een groot gebeuren, maar eigenlijk is dit een tentoonstelling van modeltreinenclub mtd, met wat gastbaantjes erbij. Al bij al een mooie tentoonstelling, alle schalen komen aan bod, en voor de mensen die in de buurt wonen echt wel de moeite waard. Voor mezelf was het bijna anderhalf uur rijden, wat het wat minder geschikt maakt door de beperkte omvang. De mensen van MTD zijn zeer vriendelijk en er was een bar met kleine eetgelegenheid beschikbaar. Er waren hier en daar wat problemen met elektriciteit die uitviel in de zaal, en er was iets te weinig activiteit op de baantjes volgens ons. Enkel op de Z-baan was er heel wat te doen. De N-baan was nog in aanbouw, en niet echt geschikt om deze al tentoon te stellen. Het was al bij al een leuk bezoek en de sfeer die er hing was zeer aangenaam. 

Modelspoor 2018 Edegem
Modelspoor 2018 Edegem
Modelspoor 2018 Edegem
Modelspoor 2018 Edegem
Modelspoor 2018 Edegem
Modelspoor 2018 Edegem
Modelspoor 2018 Edegem
Modelspoor 2018 Edegem
Modelspoor 2018 Edegem
Modelspoor 2018 Edegem

Zaterdag 13 oktober bezocht ik de 9de grote modelspoor expo in Leuven. Ik ging tegen openingsuur omdat ik in de namiddag nog plannen had. Door het mooie weer had ik niet verwacht dat er zo een pak volk zou zijn. Er stonden honderden mensen buiten aan te schuiven om een entree ticketje te kopen. De wachttijd zelf viel eigenlijk heel goed mee, het ging vlot vooruit. Eens binnen werd ik direct betoverd door de sfeer. De drukte was soms wat storend, vooral aan de kraampjes werd er wat geduwt en tegen elkaar gebotst. N-schaal was zoals meestal weer moeilijk te vinden. Heel wat kraampjes hadden wel wat mee, maar meestal lag dit dan in één bak gegooid ergens middenin het H0 materiaal. Er waren enkele prachtige banen in N te vinden, zeker de moeite waard om te zien.

Hieronder wat beeldmateriaal van de N banen:

9de grote modelspoor expo
9de grote modelspoor expo
9de grote modelspoor expo
9de grote modelspoor expo
9de grote modelspoor expo
9de grote modelspoor expo
9de grote modelspoor expo
9de grote modelspoor expo
9de grote modelspoor expo

Je kon er op de koppen lopen, zo een succes was het vandaag op de grote treinbeurs in Wetteren. 30 standhouders in een hal van 700 vierkante meter. Zoals op de meeste beurzen, was het een paradijs voor de mensen die in H0 schaal bouwen. N-schaal was moeilijker te vinden. Enkele standjes verkochten tweede hands rollend materiaal. Qua scenery was het eerder een ramp in schaal N. Schaal O, Z en TT waren er ook in zeer beperkte mate. Er hing een gezellige sfeer en er werd veel gebabbeld over de hobby. Het beloofde diorama was nergens te vinden...

Zeker de moeite om eens te gaan kijken, maar jammer dat er zo weinig gerief in N-schaal te vinden is.